Steen

Tastend

Abstract

IJsbeeldje

Kunstwerk

Standbeeld

 

 


Werkwijze

Het gesteente van gebergten dat uiteenvalt in steeds kleinere stukken en uiteindelijk als zand tussen de vingers doorglijdt is voor haar een fascinerende gedachte. Stenen, schelpen, stukjes hout hebben haar van jongs af aan geboeid. Zij raapte veelal op waar haar oog aan bleef hangen en speelde er graag mee. Maakte er de wonderlijkste creaties van.

“Een steen kan me pakken door zijn ruwe vorm, hardheid of gewicht. Hij dwing respect bij me af want het is ook kwetsbaar door onzichtbare breuklijnen. Het bewerken ervan vraagt fysieke inzet doch begint met een aftastend verkennen via het oog of via de handen. Dan een zoekend hakken, kijken en luisteren. Het is als een uitgedaagd worden. Terwijl er langzaam een beweging in de brok steen ontstaat, die een bepaalde stemming oproept en/of naar een bepaald gebaar verwijst, zoek ik naar een harmonische vorm. Tegelijkertijd zoek ik naar vereenvoudiging in de vlakken en de abstractie. Terwijl de beitel en de rasp de verborgen toon laten klinken, verbindt al werkende de ontstane vorm zich met een begrip, gevoel of gedachte van dat moment, welke later de titel van het beeldhouwwerk zal worden.

Het maken van een beeld is een langzaam proces. De vorm toont zich uiteindelijk door het samenspel van de beleving tussen hoofd, hart en lichaam. Beginnend zonder voorstelling naar een ‘zo is het goed, hij spreekt zich uit, het is goed zo, je mag er zijn, ook al ben je niet perfect’.
Als cadeau van de steen ontvang ik op het eind van het proces (door het polijsten van het beeld) de verborgen kleur die zich dan pas volledig laat zien.”

De steensoorten waarmee ik graag werk zijn albast, serpentijn en de hardere speksteen variëteiten.

 

 
 

 Welkom

   Werkwijze
   Exposities
   Beeldhouwwerken
   Andere Kunstuitingen
   Contact
   Links